Dlaczego kawa kapie w ekspresie De’Longhi?
Kiedy kawa kapie w ekspresie De’Longhi, warto przyjrzeć się bliżej dozownikowi oraz samym zmielonym ziarnom kawy. Z reguły sączenie się naparu kroplami sugeruje, że doszło do zapchania urządzenia. Jeśli żadne z prezentowanych niżej rozwiązań nie okaże się skuteczne, zgłoś swój ekspres do naszego serwisu. Zajmujemy się zarówno konserwacją urządzeń, jak i ich naprawą, dlatego z pewnością odkryjemy przyczynę problemu i usuniemy awarię, aby Twój ekspres De’Longhi odzyskał pełną sprawność. Skontaktuj się z nami, by uzyskać profesjonalną pomoc!
Zapchany otwór dozownika
Jeśli kawa przepływa zbyt wolno, sączy się pojedynczymi kroplami lub w ogóle nie wypływa z ekspresu, najbardziej prawdopodobną przyczyną usterki jest niewłaściwa konserwacja otworów dozownika, czyli zaniedbanie konieczności regularnego oczyszczania tego elementu. W przypadku gdy dostrzeżesz, że od jakiegoś czasu kawa spływa do filiżanki wolniej, możesz przypuszczać, że otwory dozownika ulegały stopniowemu zablokowaniu drobinami kawy. Aby je usunąć, trzeba skorzystać z wykałaczki lub innego cienkiego akcesorium o podłużnym kształcie. Jeśli po dokładnym wyczyszczeniu otworów kawa nadal spływa zbyt wolno, należy przyjrzeć się drugiej potencjalnej przyczynie problemu – zmielonej kawie.
Zbyt drobno zmielona kawa
Ekspresy automatyczne mielą kawę samodzielnie przy pomocy wbudowanego młynka, ale często pozwalają korzystać także ze zmielonej już kawy. Bez względu na to, jaką opcję wybierasz, musisz przyjrzeć się temu, jak drobno zmielona jest kawa. Zasadniczo do parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym poleca się drobne mielenie, ponieważ gorąca woda ma krótkotrwały kontakt z ziarnami. Nie może ona jednak przyjmować formy pyłu, ponieważ szybko doprowadzi to do zatkania ekspresu. Jeśli kupujesz kawę mieloną, zwróć uwagę na jej oznaczenie. Na opakowaniu znajdziesz informację o stopniu zmielenia lub przeznaczeniu – produkt musi nadawać się do ekspresów ciśnieniowych.
Źródło: https://serwisekspresow4you.pl/





